Att Textilmuseet hamnade i Borås är knappast någon slump. Svensk textilhistoria har många starka trådar från Borås och fortfarande är några av de större postorderföretagen (med inriktning mot kläder) belägna i eller i närheten av staden.

Textilmuseets entré Foto: Anna Sigge

För de som har intresse för textil i alla dess former är ett besök på Textilmuseet en varm rekommendation. Men det är inte det enda som erbjuds för den textilintresserade, Museet spelar också en central roll i Nordens nya textil- och modecenter i centrala Borås, Textile Fashion Center där högskola, näringsliv och offentlig verksamhet möts.

Utställningar och Samlingar

Textilmuseets inriktningar är mode, textil design och konst, textilindustri och innovativa textilier. Samlingen innehåller tyger, kläder och andra textilier från mitten av 1800-talet och framåt, samt en av Europas främsta samling av textilmaskiner, som nu ingår i en ny fast utställning om textilindustrins utveckling, Textil Kraft – Textilindustri här, där, då och nu. Museet bjuder även på en färgstark och mönsterfylld fast utställning om textildesign Textilchock! som visar att textil finns inom många fler områden än de flesta känner till.

I ytterligare två utställningshallar visas ett ständigt flöde av spännande tillfälliga utställningar med textil anknytning av något slag.

Utmana din kreativitet

Textilmuseet bjuder på en unik DIY-yta för alla åldrar där du kan vara kreativ och skapa själv eller prova kläder från hela 1900-talet i Provningsgarderoben. En hel del aktiviteter genomförs även med fokus på barn och unga, familjer och grupper från skola.

Museet är en dynamisk mötesplats för alla som vill träffas och ta del av aktiviteter som program, seminarier, föredrag och workshops eller bara vara i en miljö som lever och andas textil.

Guidningar

På museet erbjuds ibland öppna visningar och som ingår i museientrén. Har man stort intresse för en guidning bör man titta på hemsidan eller kontakta museet i förväg för att veta när guidningar genomförs.

Det är även möjligt att boka gruppvisningar med olika längd och inriktning. I dessa fall måste de bokas i förväg och då tillkommer en kostnad per grupp.

Öppettider, priser och kontakt

Titta på Textilmuseets hemsida för aktuella öppettider och priser. Öppettider varierar på vinter, sommar och helgdagar.

www.textilmuseet.se

textilmuseet@boras.se
+46 33-35 89 50
Textile Fashion Center

Skaraborgsvägen 3A, Borås