
Människor i Borås har alltid varit driftiga och duktiga försäljare. Redan på 1500-talet tillverkades och såldes hantverk av smide och trä av knallar, som sedan vandrade omkring i trakterna för att sälja sina och andras alster. Egentligen var det inte tillåtet att sälja någonting utanför städerna, eftersom det då var omöjligt för staten att få in sina skatter och avgifter av handelsmännen. Knallarna brydde sig inte om detta utan sålde sina varor när de vandrade omkring i trakterna kring Borås. Till slut tröttnade kungen på knallarnas verksamhet och ställde ultimatum att dessa skulle antingen flytta in i en stad eller bygga en egen. Detta fick till följd att knallarna bestämde sig för att bygga staden Borås under 1600-talet. År 1621 grundades Borås av kung Gustav II Adolf. Knallarna fick nu rätt att sälja sina varor vida omkring eftersom deras alster och varor kunde förtullas i staden innan de gav sig iväg ut i landet.
Knallarna i trakterna kring Borås utvecklade ett eget språk som kallades Månsing. Många av orden i detta speciella språk hämtades från Zigenarnas språk och det finns idag några ord kvar som härstammar från Månsing. Exempel på sådana ord är till exempel orden fika och lattjo. Det är idag vanliga ord som alla människor känner till, men på den tid då knallarna talade sitt eget språk var det inte många som förstod vad de sa.
Under 1800-talet startade den industri som Borås blivit mest känd för, nämligen textilindustrin. Det hela startade egentligen med att bönder i trakten lämnade den ull de fick när de klippte sina får till kvinnor i området. Dessa tvättade, kardade, spann och vävde tyger av ullen. Kvinnorna sålde sedan det färdiga materialet tillbaka till bönderna eller till andra människor i trakten. Idag är postorderverksamheten mycket stor och nästan alla större postorderföretag som säljer kläder finns i Borås. Under 1900-talet startades företagen Algots, Rowells, Ellos och Haléns företag i Borås.